27-09-14

No representation without taxation?

"Ik kijk vooral uit of Gatz iets gaat doen aan het fiscaal statuut van de schrijver."

Erwin Mortier laat dit optekenen in De Morgen van 27 september 2014. De rest van het stuk behandelt de kritiek van de cultuursector op de nakende besparing van 7% die door Bourgeois I werd aangekondigd. De quote van Mortier staat op het eerste zicht wat zonevreemd te wezen te midden van de context, maar dat kan ook aan mijn gebrekkig stillezen liggen.

Enfin, Mortier roept dus vragen op. Hoort fiscaliteit plots tot de bevoegdheid van Vlaamse ministers van cultuur? En wat zou er dan kunnen of moeten veranderen? Onopgeloste mysteries moesten me maar eens uit mijn slaap houden en zodoende mijn humeur en het samenleven met mijn huisgenoten vergallen. Dat kan toch nooit de bedoeling geweest zijn van de veelgeprezen auteur.

 

Gelukkig heeft het wereldwijde web ons allen vrije toegang tot wijsheid en kennis gebracht. Enkele muisklikken en een weinig gescroll later leert een webstek van een federale overheidsdienst die het kan weten: "Het belastingtarief op de inkomsten uit auteursrechten bedraagt 15 % voor de inkomstenschijf van 0 tot € 56.450."

 

Ik poets de glazen van mijn leesbril. 15% en € 56450, het staat er nog steeds. En dan welt bewondering bij me op. Bewondering en respect voor de schrijver, die te boek staat als behoorlijk links. Niks geen gejammer over de teloorgang van de warme samenleving. Niks geen gemekker over de complete aftakeling van de beschaving. Want dat verwacht een mens van een socialist die het mogelijks met 7% minder staatssteun moet gaan rooien. Integendeel, Mortier blijkt spontaan bereid om in economisch moeilijke tijden zijn fiscaal gunsttarief ter beschikking te stellen van al wie het minder breed heeft. Het is verdorie een linkse rakker die pleit voor solidariteit in twee richtingen! Hij aanvaardt met graagte een ferme schep uit de pot als die rijk gevuld is, maar staat even graag een deel af in tijden van schaarste. Zoek enkele gelijkgezinden en zet ze op een lijst van SP.A en die verliezen nooit nog een verkiezing.

Erwin Mortier: een grote meneer.

Mortier.jpg

 

 

 

21:43 Gepost door LucV in Actualiteit | Permalink | Commentaren (2) | Tags: erwin mortier |  Facebook |

04-05-12

Rebels with causes

... Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht heeft aangekondigd dat hij onder de huidige omstandigheden niet zal aanwezig zijn op EURO 2012. ...

karel.jpg

... Ook federaal buitenlandminister Didier Reynders zal niet naar Oekraïne afzakken. Die zegt 'diep bezorgd' te zijn over de evolutie van de toestand van Timosjenko en zal dus niet naar het kampioenschap afzakken

reynders-2.jpg

Voormalig premier van Oekraïne Julia Timosjenko zal vermoedelijk weldra weer op vrije voeten zijn. Het huidige regime kan de toenemende druk van het duo Reynders-De Gucht toch niet blijven negeren. De afwezigheid van beide excellenties dreigt immers alle media-aandacht weg te zuigen van de sportieve  ontwikkelingen tijdens het nakende EK voetbal. (De Standaard, 02.05.2012)

13:54 Gepost door LucV in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: karel de gucht, didier reynders |  Facebook |

03-06-10

Rien

Herinnert u zich deze nog: "On n' est demandeur de rien."?

Enkele maanden later vertaalt Elio Di Rupo deze quote als een vraag om extra miljoenen voor Brussel. Didier Reynders wil ondertussen ook onderhandelen over een staatshervorming mits er een federale kieskring wordt ingevoerd. Joëlle Milquet zet op haar beurt in op de herziening van de taalgrens, zij gaat godbetert voor een corridor tussen Brussel en Wallonië. Vermoedelijk heeft zelfs Olivier Maingain een eigenzinnige interpretatie voor "rien" in zijn koker zitten.

De finale van de kiesstrijd zal aan mij voorbijgaan, ik verblijf volgende week in het buitenland. Al stemt het vooruitzicht de Puy de Dome op te fietsen mij blij, ik vind het toch jammer dat ik de stroom debatten op radio en TV zal moeten missen. Gesubsidieerd theater waarvoor ik me niet tussen de parvenues in de schouwburg moet begeven is niet te versmaden. Helaas.

decoration

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende