13-10-06

Extra tracks

Eind jaren '80 werd duidelijk dat de CD de LP zou verdringen.

Ik hield niet van het artwork in een klein plastic doosje en ik had al een behoorlijk platenrek 33T's in beschermhoezen gehesen. Jammer dat die collectie een vroegtijdig einde zou kennen.

Ik stelde de aanschaf van een CD-speler alsmaar uit, tot ik noodgedwongen de stap moest zetten: Brabo bood "All shook down" van The Replacement enkel te koop aan op digitale geluidsdrager.

CD's waren ook duurder. Voor een CD betaalde je minstens 600Bfr, LP's kocht ik altijd onder de 450Bfr. Voor een student met dorst was die meeruitgave niet altijd evident. De muziekindustrie had me verplicht te zwichten maar ongewild nam ik wraak door minder units te kopen.

De meerprijs werd, onderandere, valselijk verklaard door de extra tracks op de CD's. Artiesten maakten nog steeds albums met 10 songs, maar de mannen met plastron plakten er 3 extraatjes bij. Overschotjes of overbodige remixes. Wie mij één extra track kan noemen die het echt verdiend zou hebben de echte plaat te halen, mag mij met verstomming slaan.

 

Gisteren las ik dat de genaamde Admiral Freebee een song had opgenomen met  Emmylou Harris. De dame die "She" zo zong dat ze er de Nobelprijs voor uitzonderlijke klasse en overweldigende schoonheid had moeten voor ontvangen. Omdat ik Van Laere als vakman van de klassieke song (h)erken was ik meteen overtuigd zijn derde worp te kopen. Geen download. Gewoon ouderwets een CD-winkel binnenlopen en aan de toog afrekenen. Van Laere & Harris. Een onverwacht duo. Een geslaagd duo, vast wel. Hij zou zelfs met haar in de studio gezeten hebben. Dus geen e-song waarbij advocaten beslissen of artist X een strofe vocals mag forwarden naar artist Y aan het andere eind van het www.

En toen las ik another newsletter: extra track exclusive for i-tunes!

Wat extra track voor i-tunes?

Gaat de business wederom ingrijpen in het formaat van de plaat?

Krijgt de CD-koper een onafgewerkt product? Is die extra track essentieel? Dan moet hij ook op de CD gebrand worden. Of is het een leftovertje? Een prulletje? De flippo bij de ribbelchips met paprika?

De muziekindustrie neemt dus langzaam afscheid van de platenwinkel. Ik zal zo lang mogelijk tegenspartelen.

En dan mijn kasten leegmaken en na verloop van tijd de CD's opbergen in curver.

En een giga-i-pod vullen met alle toptunes.

En hopen dat de extra track verdwijnt

21:22 Gepost door LucV in Muziek | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Wel, 't is te zeggen: aan de CD-uitgave van Fugazi's 'Repeater' is de EP '3 Songs' als extraatje toegevoegd! Wellicht niet door mannen met plastronnen, maar niettemin...

Gepost door: Fré | 03-02-12

De commentaren zijn gesloten.