03-01-10

a league of gentlemen

De nieuwe plaag: contractbreuk

Een wervende kop in De Morgen boven enkele foto's van coureurs, meer heeft deze jongen niet nodig om het huiselijke geroezemoes naar de achtergrond te verdringen.

Bradley Wiggins, Aleksandr Kolobnev en Cadel Evans zijn drie topwielrenners die na afloop van het vorige seizoen met hun lopende arbeidsovereenkomst de open haard aanmaakten; ze veranderden voor een smak poen van broodheer. Patrick Lefevere, manager van Quick Step - Energetic, hierover aan het woord: Het heeft te maken met deontologie. Ik heb het probleem vroeger al aangekaart op een vergadering met de ploegleiders. Ik heb voorgesteld om een gentlemen 's agreement af te sluiten om geen renners onder contract te benaderen. Ik heb er nog bijgezegd: "Voorwaarde voor een gentlemen's agreement is dat we met gentlemen rond de tafel zitten. En ik vrees dat daaraan niet voldaan is."

Lefevere in duel met Geert Hoste om de prijs van lolbroek van de jaarwende. Lefevere, moet U weten, heeft het verbreken van lopende contracten in het wielrennen geïntroduceerd. De koers was zowat de laatste sport waar de moderniteit doorbrak: sportpsychologie, trainen met de hartslagmeter en dieetleer waren zelfs al ingeburgerd bij de voetballers toen coureurs hun medische besognes nog lieten behandelen door soigneurs (toverkollen met een valiesje tubes en pillenpotjes) ipv ze voor te leggen aan echte artsen. Koers means conservatisme. Aan transfers werd dus evenmin gedaan tot Lefevere het jonge talent Frank Vandenbroucke losweekte bij Lotto, het team dat hem al op jeugdige leeftijd de kans had gegeven om zijn kunsten te vertonen bij de profs. Tom Boonen was net als VDB een kerel die de overstap naar de eliteklasse vlotter verteerde dan aanvankelijk werd verwacht. Zo 'n neoprof inlijven is een risico voor een ploegleider, je weet nooit of een belofte geen belofte blijft. Gentleman Lefevere was er na diens sterke prestatie in Roubaix als de kippen bij om Boonen halverwege zijn lopende contract weg te plukken bij US Postal, het team dat wel van in het begin in Boonen had geloofd.

Lefevere heeft nog andere blijken van deontologie op zijn palmares staan. Manager zijnde van Lotto-Domo voerde hij met interne renners onderhandelingen over contractverlengingen en polste hij bij externe renners naar hun interesse. Wat hij zijn eigen sponsors niet verteld had was dat hij al een deal had met het bedrijf Quick Step over de oprichting van een nieuwe ploeg. De renners die hij echt wilde hebben schoof hij een contract voor het nieuwe team onder de neus, de overschot liet hij tekenen bij het team dat hij zou verlaten. Halverwege de Tour de France kwam hij uit de kast want in de TdF bulkt het van de journalisten, nergens krijgt een ploegvoorstelling meer exposure. 

Ik heb het jaaroverzicht van Geert Hoste uiteraard niet gezien, ik ben niet gek, maar ik durf er een coupe mokka op te verwedden dat Lefevere zijn medekomiek met duidelijk verschil heeft geklopt.

decoration

 

Commentaren

Roger Bandenmans Lefevre kent zijn gelijke nu ook in het voetbal. Lokeren voorzitter Lambrecht snoept tijdens de winterstop smalend 2 spelers van onder de neus van STVV weg. STVV kan er niet om lachen, maar kan hier in principe weinig tegen inbrengen.
Maar wanneer Germinal Lokerenspeler Janczyk (die zelfs geen eigendom van Lokeren is, ze huren hem van CSKA Moskou) komt wegsnoepen is het kot te klein (waar niet veel voor nodig is gezien de Lambrechts omvang): "dit wordt advocatenwerk", aldus Lambrecht op Sporza.

Gepost door: Zwino | 16-01-10

De commentaren zijn gesloten.