04-07-10

Verwilderde blikken

Eddy Merckx, de enige wielrenner die 3 keer op dopinggebruik werd betrapt tijdens zijn loopbaan, is 65 geworden. Het fietsenmerk dat zijn naam mag dragen vierde dat met een fijn evenement. Ze hadden langs het parcours van de Tour de France een mooie tent neergepoot met togen, hamburgerkraampjes en twee grote videowalls.

Ik mocht er bij zijn. Leuk, want koers in Vlaanderen is een feest, volks maar gelukkig minder ellendig dan de oranje voetbalsfeer die Nederland thans overspoelt.

Tot Mark Cavendish op de beeldschermen verscheen. Rondom mij gingen middelvingers de hoogte in, werd gejoeld en gevloekt. De blikken van de schreeuwers waren doorzopen, akkoord, maar vooral verwilderd en akelig agressief. Ik raak niet zo snel gechoqueerd maar dit tafereel met Jeroen Bosch-koppen op een koers stootte me tegen de borst.Tijdens het voetbal of een cyclocross kan het best, maar alstublieft niet op de koers.

De verantwoordelijkheid van TV-commentatoren is groot. Tom Boonen laat de Tour aan zich voorbij gaan. Hij viel kwalijk tijdens de Ronde van Califonië. Hij had zich gemengd in een massaspurt en raakte er geblesseerd. Ook al had hij daar uiteraard niets meer te zoeken, wielrenners horen niet te vallen, zelfs niet als ze stommiteiten uithalen. Enfin, Boonen met last aan de knie. Tijdens de Ronde van Zwitserland botsten Heinrich Haussler en Mark Cavendish in volle spurt tegen elkaar. Ze veroorzaakten een massale valpartij. Boonen, op heel wat lengtes gespurt, had gelukkig genoeg tijd om te remmen maar viel bij het stoppen alsnog op zijn andere knie. Beide knieën gehavend, dus geen Tour voor Boonen (al vergiste hij zich toen hij de pers te woord stond en overtuigd leek dat hij twee keer op dezelfde knie was terecht gekomen). Ergens, niet expliciet maar toch, werd de schuld voor de tweede val deels in de schoenen van Cavendish geschoven. The man from Mann zou te roekeloos fietsen. Ik vermoed dat deze boude stelling voor de volgelingen van Messias Boonen voldoende is om Cavendish voortaan hartsgrondig te haten.

De verantwoordelijkheid van TV-commentatoren, daar had ik het over. Tijdens Paris-Roubaix 2009 werd Pipo Pozzato net niet van zijn velo geflikkerd door de woeste meute omdat Boonen hem in de aanloop naar die koers uit angst een laffe coureur had genoemd. TV-mens Karl Vannieuwkerke nam die voorzet dankbaar aan en dikte het verhaal aan, liet zich laatdunkend uit over de Italiaan en jutte door zijn schampere verslaggeving het publiek danig op. Pipo werd gehinderd maar bleef overeind. Om te voorkomen dat Cavendish één dezer, bijvoorbeeld tijdens de rit over de kasseien naar Arenberg, gelyncht wordt door zatte proleten moeten de verslaggevers Tom Boonen dringend luidop laten zeggen dat Cavendish geen schuld heeft aan zijn forfait. Dan staat in één moeite niets nog de heiligverklaring van Boonen in de weg. Dat kan ook leuke televisie opleveren.

 

De commentaren zijn gesloten.