10-07-10

Eddy Merckx was een veldrijder.

Het is begin juni dus lees je her en der weer dat Eddy Merckx zijn eerste Tour de France won in 1969. Dat klopt. Hij won die wedstrijd nadien nog 4 keer. De Giro d' Italia won hij ook 5 maal. Tel daar een sliert klassiekers bij en je komt tot een indrukwekkend palmares. Je zou die prestaties haast op gelijke voet kunnen plaatsen met wat Sven Nys tot nu toe presteerde. Veldrijder Nys is 9-voudig winnaar van de Superprestige, 7-voudig laureaat van de Wereldbeker en 7-voudig primus van de Gazet van Antwerpentrofee.

Sporters van verschillende generaties tegenover elkaar aftoetsen is natuurlijk niet evident maar Eddy Merckx ophemelen tot het niveau van de beste crosser aller tijden lijkt mij niet verkeerd. We zouden Nys en Merckx pas oneer aandoen mochten we ze gaan afwegen met de moderne wielrenners die momenteel de Tour de France betwisten.

Ter staving enkele cijfers.

De Tour de France van 1969 werd betwist door 130 renners, netjes verdeeld over 13 ploegen. Er stonden 39 Belgen aan de start, 36 Fransen, 20 Spanjolen, 17 Italianen en 10 Hollanders. Als we de 3 Britten, 2 Luxemburgers, 2 Duitsers en die ene Portugees meetellen dan komen we aan 9 verschillende nationaliteiten.

Deel het aantal deelnemers door 2 en je krijgt een perfecte afspiegeling van een veldritpeloton. Met de meute* die op dit ogenblik door Frankrijk raast heeft het helemaal geen uitstaans, dat ziet een kind.

 

* = 198 deelnemers, 22 ploegen, 30 nationaliteiten waaronder 13 Belgen.

 

 

15:37 Gepost door LucV in Le velo | Permalink | Commentaren (0) | Tags: eddy merckx, tour de france |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.